Tweedehands Christelijke boeken
HomeTweedehands Christelijke BoekenPolitiekVan grenzen weten : aanzetten tot een nieuw denken over duurzaamheid – Koo van der Wal en Bob Goudzwaard (red.)

Van grenzen weten : aanzetten tot een nieuw denken over duurzaamheid – Koo van der Wal en Bob Goudzwaard (red.)

4,95 incl. BTW

Auteur: Koo van der Wal en
Bob Goudzwaard [tevens] (red.)
ISBN-10:
ISBN-13:
9055737151
9789055737154
Uitgever: Damon, 2006.
Uitgave: Paperback, 231 blz. ; ill.
Conditie: Zo goed als NIEUW

Uitverkocht

Helaas hebben wij dit boek (tijdelijk) niet meer op voorraad. Wij hebben voor u onderstaand boek op bol.com gevonden.

Van Grenzen Weten

Auteur: B. Goudzwaard
ISBN: 9789055737154
Conditie: Goed
Prijs: € 11,95

Bekijk op bol.com
Categorieën: , ,

Beschrijving

Van grenzen weten : aanzetten tot een nieuw denken over duurzaamheid

Dit boek roept op tot structureel consuminderen. Het bevat bijdragen als: Energie en grensoverschrijding; oproep en uitdaging tot consuminderen (J van Klinken); Ruimte voor het leven; hoe we onze aarde delen met andere levensvormen (J. van Hooff, J. van Klinken; De risico’s van klimaatverandering: wetenschappers en wereldproblemen (A. Petersen); Grenzen en paradoxen (B. Goudswaard); Groei als obsessie (T. Lemaire); Duurzamer consumeren, een economisch-psychologische analyse (Vlek, Reisch, Scherhorn); Onduurzame kinderjaren. Duurzame ontwikkeling en ‘toekomstige generaties’ als huidige actoren (S. George)

De moderne samenleving kan op indrukwekkende verworvenheden bogen zoals wetenschap en technologie, de sociale rechtsstaat en de democratie. Daarnaast is zij echter het toneel van uitgesproken riskante ontwikkelingen, zoals oplopende spanningen rond schaarse energiebronnen, grondstoffen en water en een toenemende onveiligheid door steeds geavanceerder en destructiever wapensystemen. Vanwege deze en andere door de mens zelf veroorzaakte bedreigingen van leven en samenleven wordt de moderne samenleving ook wel aangeduid als de risicomaatschappij.
In deze bundel wordt ingezoomd op een bepaald aspect van deze moderne samenleving, nl. op haar structureel onduurzame karakter. Zij staat immers in het teken van de logica’ van grensverlegging en groei. In politiek en bedrijfsleven is het streven dan ook permanent gericht op vergroting van de productiecijfers en uitbreiding van de consumptiemogelijkheden. Het wordt echter steeds duidelijker dat de moderne patronen van produceren en consumeren een te zware aanslag vormen op de draagkracht van zowel de ecologische als de sociale systemen. Daarmee dreigen wij onze eigen bestaansvoorwaarden te ondermijnen.
In het midden van de koude oorlog publiceerden Bertrand Russell en Albert Einstein hun indrukwekkend manifest, waarin zij opriepen tot een nieuwe manier van denken over vrede en veiligheid. De auteurs van deze bundel willen deze oproep tot een nieuw denken doortrekken naar vandaag, nu in grote delen van de wereld de illusie lijkt te heersen van een onbeperkte economische groei en een eindeloze technische vooruitgang – een illusie die ons de ogen doet sluiten voor de realiteit van een voortgaande afbraak van de basisvoorwaarden van ons eigen bestaan. Nieuw denken en handelen is nodig, waarin het respect voor grenzen de weg naar een duurzaam menselijk welzijn opent.

Zie voor verdere TOELICHTING ook de ACHTERZIJDE van het boek !

Auteur: Koo van der Wal en Bob Goudzwaard [tevens] (red.) … [et al.].
ISBNr: 9055737151 9789055737154

Extra informatie

Gewicht 430 g
Afmetingen 240 × 160 × 18 mm