Tweedehands Christelijke boeken
HomeTweedehands Christelijke BoekenWetenschapDenkend aan vol land : over ruimtelijke inrichting van Nederland – Henk Jan van Veerman en Tymen van der Ploeg

Denkend aan vol land : over ruimtelijke inrichting van Nederland – Henk Jan van Veerman en Tymen van der Ploeg

2,95 incl. BTW

Auteur: Henk Jan van Veerman en
Tymen van der Ploeg
ISBN10:
ISBN13:
9023911458
9789023911456
Uitgever: Boekencentrum, 2001
Uitgave: Paperback, 104 blz.
Kwaliteit: In NIEUW staat

Slechts 1 resterend op voorraad

Categorie:

Beschrijving

‘Des Heren is de aarde en haar volheid, de wereld en die daarop wonen´ (Ps. 24:1).

`Vol´, dat is een begrip dat vaak wordt verbonden met de ruimte in Nederland. Het land is vol van woningen, van stukjes natuur, van rondrazend verkeer. De scheppingen van de mensen domineren dit stukje van de door God geschapen aarde. In dit deel van de serie ICS-CAHIERS bespreken verschillende auteurs actuele thema´s op het gebied van de ruimtelijke inrichting van Nederland. Er wordt gezocht naar de maatschappelijke ontwikkelingen en idealen die bepalend zijn voor de huidige ruimtelijke ordening, en voor de plannen die klaarliggen. Aan bod komen onder andere de schaalvergroting onder druk van economische ontwikkelingen, de veranderende invloed van de overheid, en de weerslag van verschillende visies op de verhouding tussen mens en natuur. Een belangrijk aspect is ook steeds de positie van de mens als medeschepper. Voortdurend worden er nieuwe plannen gemaakt en uitgevoerd. Waarop moeten we daarbij onze zorg en creativiteit richten? Gepleit wordt voor een zorgvuldige omgang met de aanwezige waarden, en een besef van grenzen. Vanuit dat vertrekpunt kunnen dan werkelijk creatieve plannen worden gemaakt. Ruimtelijke inrichting blijft – scheppend – mensenwerk.

Recensie(s)
Deze uitgave van het Christelijk Studiecentrum ICS te Utrecht maakt deel uit van een reeks cahiers. Het boek gaat in op de spanning tussen de door mensen veroorzaakte (ruimtelijke) ontwikkeling en het belang van aandacht en respect voor de natuur, de dieren en de planten. Het bevat een vijftal essays over diverse onderwerpen, geschreven door deskundigen. In ‘Op een hoger plan’ wordt ingegaan op de relatie mens/ruimtelijke ordening vanuit religieus perspectief. In ‘Alles naar zijn aard en schaal’ een reactie op de Vijfde nota vanuit een christelijke visie. Vervolgens ‘Bouwen aan een gelaagde stad’ waarin wordt bezien of een ideale stad maakbaar is of niet. ‘Mobiliteit – zorg en hoop’ gaat in op het enorme verkeersvraagstuk van dit moment. In een afsluitend hoofdstuk een zoektocht naar een christelijke visie op natuurbeheer. Op zich een curieus boekwerkje, omdat deze vanuit het geloof geinspireerde gedachten niet zo vaak aan een breder publiek worden aangeboden. Inspirerend voor diegenen, die vanuit een sterk christelijk geloofsgevoel betrokken zijn bij hun werk in de ruimtelijke ordening.  (Biblion recensie, Ir. R.J. Wijntjes)

Zie voor verdere TOELICHTING ook de ACHTERZIJDE van het boek ! 

Serie: ICS-cahiers, d. 35 = jaargang. 15 nr. 1, juni 2001.

Auteur: Henk Jan van Veerman en Tymen van der Ploeg
ISBNr: 9023911458 9789023911456

Extra informatie

Gewicht 131 g
Afmetingen 200 × 125 × 9 mm