Tweedehands Christelijke boeken
HomeTweedehands Christelijke BoekenTheologieDe Ethiek in de verkondiging : Ethische verkenningen deel 1 – E.L. Smelik (Hardcover rood)

De Ethiek in de verkondiging : Ethische verkenningen deel 1 – E.L. Smelik (Hardcover rood)

3,95 incl. BTW

Auteur: Dr. E.L. Smelik
ISBNr: – – geen – –
Uitgever: G.F. Callenbach, 1962
Uitgave: Gebonden Linnen, 128 blz.
Kwaliteit: In perfecte staat, met stofomslag

Slechts 1 resterend op voorraad

Categorieën: ,

Beschrijving

Ethische verkenningen, deel 1.  

Deze serie heeft als doel op te roepen tot en mee te werken aan de bezinning op ethische vraagstukken van deze tijd.

In zijn boek De ethiek der verkondiging voerde Smelik een pleidooi voor een prediking die niet aarzelt ethische vragen aan de orde te stellen. Wel waarschuwde hij ervoor het ethische nooit los te maken van het werk Gods, van de komst van het Koninkrijk, van de toegerekende gerechtigheid en heiligheid. Juist dat geeft aan het ethische zijn christelijk karakter, niet de ethische voorschriften in de Bijbel op zichzelf.

Hij was, in navolging van De Bussy en Westendorp Boerma een voorstander van de empiristische ethiek: kennis van allerlei volken en culturen en hun ethische leefwereld kunnen bijdragen aan een gezonde oordeelsvorming. In navolging van Nietzsche wees hij bovendien op de demaskerende taak van de ethiek: achter veel moraal gaat schijnheiligheid schuil, bevinden zich ideologische standpunten. Tenslotte vroeg hij aandacht voor de maatschappelijke factoren die het menselijk gedrag beïnvloeden. Dit alles verschafte hem een zekere afstand tot de traditionele christelijke moraal, zonder dat hij zich daarvan al te ver verwijderde. Van een ethisch systeem dat aan het individu wordt opgelegd wilde Smelik niet weten, het gaat om het eigen, doorleefde oordeel. Ook aan de ethische vragen rond seksualiteit en het moderne verkeer besteedde hij aandacht.

Zie voor verdere TOELICHTING ook de ACHTERZIJDE en Inhoudsopgave van het boek !

Auteur: Dr. E.L. Smelik (1900-1985)
ISBNr: – – geen – –

Extra informatie

Gewicht 280 g
Afmetingen 215 × 140 × 17 mm