Tweedehands Christelijke boeken
Wij zijn met VAKANTIE van 25-08 tot 20 september 2021, bestellingen in deze periode worden (pas) in de week daarna verzonden!
HomeTweedehands Christelijke BoekenTheologieDogmatische Studiën [1.] De Voorzienigheid Gods – Dr. G.C. Berkouwer

Dogmatische Studiën [1.] De Voorzienigheid Gods – Dr. G.C. Berkouwer

3,95 incl. BTW

Auteur:dr. G.C. Berkouwer
ISBNr:— geen —
Uitgever:J.H. Kok, 1950
Uitgave:Gebonden linnen hardcover, 336 blz.
Kwaliteit:In goede staat, lichte waterschade

Slechts 1 resterend op voorraad

Categorieën: ,

Beschrijving

Dogmatische Studiën [1.] De Voorzienigheid Gods

De Voorzienigheid Gods is een locus in de dogmatiek, welker behandeling in de oude theologie te wensen overliet. Geen wonder, want er zit nogal wat aan vast. Wie het niet wist, zal het ontdekken, als hij dit boek van prof. Berkouwer ter hand neemt. Hij zal zich ook aansluiten bij onze lof voor dit werk van de schrijver.

Reeds het eerste hoofdstuk maakt aanspraak op onze onverdeelde belangstelling. „De crisis van het voorzienigheidsgeloof in onze eeuw…” Prof. B. schetst drieërlei motief van de vervreemding van het voorzienigheidsgeloof : wetenschapsmotief, projectie-motief en katastrofe-motief. Dat is zeker juist. Deze motieven werken zonder twijfel zeer sterk in onze eeuw en zij kunnen dat doen, omdat een vervlakking van het reformatorisch geloof reeds veel vroeger was ingetreden. Ook daarop wordt trouwens gewezen.

In acht Hoofdstukken behandelt de auteur de problemen, welke het stuk der voorzienigheid aan de orde stelt. Daarbij heeft hij de gelegenheid niet laten voorbijgaan om op heldere wijze de vraagstukken en strijdpunten te behandelen, welke zich vroeger en later en in onze dagen — ook onder gereformeerden — voordoen.

Het is o.m. een verdienste van dit boek, dat het niet alleen poogt de problemen helder te stellen, maar vooral ook op de grenzen van ons kunnen te wijzen en bij het geloof der Schrift te blijven staan. Mogelijk zal dat sommigen hier en daar enigszins teleurstellen, omdat zij een „oplossing” zouden wensen, welke zij vergeefs zoeken. Doch meestal is het recht bij de schrijver. Men leze zijn verhandeling over het probleem der Theodicea.

Terecht laat hij zien, dat onze vragende ziel alleen rust vindt in het geloof.

  • Digibron, 
  • prof. dr. J.J. Severijn, J. O.

Veel wat in de Dogmatische Studiën staat is en blijft interessant en onmisbaar vanuit het oogpunt van de theologiegeschiedenis. Er staan ook ”curiosa” in, althans ”thema”s die wij vandaag als curiosa aanmerken en die Berkouwer nog serieus nam. Wat naar onze eigen mening vooral de blijvende waarde van Berkouwers Dogmatische Studiën uitmaakt, is hun bijbels-theologisch gehalte.

Zie voor verdere TOELICHTING ook de ACHTERZIJDE van het boek !

Auteur:dr. G.C. Berkouwer
ISBNr:— geen —

Extra informatie

Gewicht745 g
Afmetingen235 × 160 × 28 mm
X