Tweedehands Christelijke boeken
Wij zijn met VAKANTIE van 25-08 tot 20 september 2021, bestellingen in deze periode worden (pas) in de week daarna verzonden!
HomeTweedehands Christelijke BoekenTheologieDe mensvormigheid Gods : een dogmatisch-hermeneutische studie over de anthropomorfismen van de Heilige Schrift – Dr. H.M. Kuitert

De mensvormigheid Gods : een dogmatisch-hermeneutische studie over de anthropomorfismen van de Heilige Schrift – Dr. H.M. Kuitert

3,95 incl. BTW

Auteur:Dr. H.M. Kuitert
ISBNr:– – geen – –
Uitgever:J.H. Kok, 1962
Uitgave:Paperback, 318 blz.
Conditie:In redelijk goede staat

Slechts 1 resterend op voorraad

Categorieën: ,

Beschrijving

Een dogmatisch-hermeneutische studie over de anthropomorfismen van de Heilige Schrift

Ook verschenen als proefschrift.

Kuitert promoveerde in 1962 bij dogmaticus prof. dr. G. C. Berkouwer op het proefschrift ”De mensvormigheid Gods”. De theoloog was in die tijd een van de oprichters van de groep van Achttien, die hereniging van hervormden en gereformeerden nastreefde. Het ”Samen-op-Wegproces” leidde in 2004 tot de vorming van de Protestantse Kerk in Nederland.

Het onderwerp werkt als een magneet op de belangstelling. Niet, omdat het zo vreemd aandoet, want de mensvormigheid, waarmede de H. Schrift over God spreekt, is allen ”bekend, die de Schrift kennen. Velen zullen daaraan niet de minste aanstoot nemen. Is bet echter de bedoeling om in de uitdrukking mensvormigheid Gods te lezen, dat God mensvormig zou zijn, dan aarzelt men toch even. Kan dat ? Moet men niet lezen mensvormigheid der Godsopenbaring, met nadruk op openbaring?

Dat bedoelt Dr. K. zeer bepaald niet.

Hij wil geen distantie tussen God en de Godsopenbaring. Geen God, die als de geheel Andere achter de Godsopenbaring schuil gaat.

In een uitvoerige analyse heeft hij aangetoond, dat de theologen, uitgaande van een wijsgerig Godsbegrip, zich rijkelijk bezondigen aan dat euvel, en dat dit in het algemeen wordt nagevolgd. Het komt er op neer, dat God zich zou aanpassen aan het schepsel en zich op mensvormige wijze bekend zou maken, aangezien Hij naar Zijn wezen onuitsprekelijk boven onze bevatting verheven is. Het goddelijke kan door de mens nooit op goddelijk niveau benaderd worden. Adequate kennis van God is uitgesloten.

De Heilige Schrift spreekt dus volgens die redenering oneigenlijk over God. Men kan het niet zo nemen, zoals het er staat.

Zie voor verdere TOELICHTING ook de INHOUDSOPGAVE van het boek !

Auteur:Dr. H.M. Kuitert (1924-2017)
ISBNr:– – geen – –

Extra informatie

Gewicht620 g
Afmetingen243 × 160 × 23 mm
X