Beschrijving
Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) in Nederland ‘1926’ en ‘jaren zestig’ : om de helderheid van de Schrift en de binding aan de belijdenis [Woord en wereld, 53]
Ds. Niemeijer geeft een bijdrage aan de gesprekken die (met name) tussen zijn kerken (GKV) en de onze gevoerd worden. In het eerste deel gaat het om de zaken rond “Assen-1926”, dus de kwestie-Geelkerken rond de gebeurtenissen die in Gen. 3 beschreven staan’ en daarbij komen de hoogleraren Maris en Oosterhoff ter sprake. In het tweede gedeelte gaat het over de breuk in de jaren ’60, die leidde tot het ontstaan van de NGK.
De auteur doet zijn best om aan te tonen dat de (zijn) kerken in 1926 de vrijheid van exegese niet aan banden wilden leggen, maar louter een uitspraak vroegen van de “zintuiglijke waarneembaarheid” (o.a. blz. 39). Mij bekroop de vraag waar nu eigenlijk exegese begint in dit kader. Ik denk verder dat het”de geschiedenis in het boekje volgend”op verschillende momenten mogelijk was geweest in het geschil tot een vergelijk te komen. Bij een conflict (ook in de kerken) is er altijd het gevaar van “geen gezichtsverlies willen lijden” Dat bracht mij bij de vraag: is het eigenlijk nog wel mogelijk om slechts met de stukken in de hand een oordeel te geven over wat ruim 75 jaar geleden gebeurde? Die vraag komt op een bepaalde manier ook boven bij het tweede gedeelte rond de scheuring in de GKV in de jaren ’60: het is toch niet te ontkennen dat het zogenaamde “vrijmakings-geloof” een grote rol heeft gespeeld; als dat al niet door officiële stukken werd gewekt, hoe kan het dan dat het toch zo’n grote rol speelde? Die vraag blijft hangen, ook bij de zaken die de auteur terecht ter sprake brengt rond sommige afwijkingen van de belijdenis.
W. A. Brakel
Digibron Gepubliceerd op: 1 november 2002
Zie voor verdere TOELICHTING ook de ACHTERZIJDE van het boek !
Auteur: | P. Niemeijer |
ISBNr: | 905046050X 9789050460507 |
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.