Tweedehands Christelijke boeken
HomeTweedehands Christelijke BoekenStudiemateriaalDe tien geboden I (eerste tot derde gebod) : Ethische bezinning, deel 2 – Dr. J. Douma

De tien geboden I (eerste tot derde gebod) : Ethische bezinning, deel 2 – Dr. J. Douma

3,95 incl. BTW

Auteur: Dr. J. Douma
ISBN10:
ISBN13:
9066510366
9789066510364
Uitgever: Van den Berg, 1985
Uitgave: Paperback, 169 blz.
Kwaliteit: In goede en nette staat (zgan)

Slechts 1 resterend op voorraad

Categorieën: ,

Beschrijving

Ethische bezinning, deel 2 : De tien geboden I (eerste tot derde gebod) 

De hoogleraar ethiek aan de Theologische Hogeschool van de Vrijgemaakt Geref. Kerken geeft een theologisch-ethische bezinning naar aanleiding van de eerste drie van de Tien Geboden.

In het boek DE TIEN GEBODEN geeft Douma een ´kleine ethiek´. Hoewel het duidelijk is dat niet alle ethische problemen alleen aan de hand van de Tien Geboden behandeld kunnen worden, mag toch worden gezegd dat in deze geboden de fundamentele aanwijzingen liggen, die we voor onze omgang met God en onze naaste nodig hebben. De geannoteerde nieuwe vertaling van de Tien Geboden is van de hand van Douma´s collega J.P. Lettinga, oud-hoogleraar semitica aan de Theologische Universiteit Kampen (Broederweg).

Recensie(s)
Dit boek verschijnt als deel 2 in de 15-delige serie ‘Ethische bezinning’, een serie waarin de auteur ingaat op actuele ethische vraagstukken. In dit deel wordt behandeld: de aanhef en de eerste drie van de Tien Geboden, de grondwet van het Oude Testament en hoeksteen van de christelijke ethiek. De inleiding zegt hoe we de geboden lezen moeten: vanuit Gods bevrijding en ten dienste van een heilig leven. Daarna worden de eerste drie geboden uitgelegd, ook naar vandaag toe. Daarbij komt aan de orde: (moderne) afgoden, beeldverbod, beeldende kunst, vloeken, de eed, het lot werpen. Het slothoofdstuk, geschreven door drs. J.P. Lettinga, dat notities geeft bij de hebr. tekst, is nogal technisch. De auteur (geb. 1931) is hoogleraar ethiek aan de Theol. Hogeschool van de Geref. Kerken (vrijgemaakt). Minder dan in de andere -reeds verschenen delen- komt de praktijk aan de orde, maar gezien het thema is dat te billijken.

(Biblion recensie, Ds. C.A. den Hertog.)

Zie voor verdere TOELICHTING ook de ACHTERZIJDE van het boek !

Auteur: Dr. J. Douma met een bijdrage van drs. J.P. Lettinga
ISBNr: 9066510366 9789066510364

Extra informatie

Gewicht 235 g
Afmetingen 210 × 125 × 15 mm