Tweedehands Christelijke boeken
HomeTweedehands Christelijke BoekenStudiemateriaalDe Alpha cursus : werkboek voor deelnemers (13e druk 2005)

De Alpha cursus : werkboek voor deelnemers (13e druk 2005)

1,95 incl. BTW

Auteur:Alpha Cursus Nederland
ISBN10:
ISBN13:
9077565019
9789077565018
Uitgever:HTB publicatie, 13e druk 2005
Uitgave:Softcover, 63 blz.
Kwaliteit:In goede en nette staat

Op voorraad

Categorie:

Beschrijving

Het werkboekje voor deelnemers aan een Alpha-cursus. Bij het begin van de cursus krijgt iedere deelnemer dit boekje. Aan de hand van dit boekje kunnen deelnemers de inleidingen volgen. Het boekje bevat korte, schematische samenvattingen van het basisboek Een Kwestie van Leven. De Alpha-cursus is een kennismakingscursus over het christelijk geloof. De cursus duurt 10 avonden (of morgens) en een hele dag of een weekend. In een goede en open sfeer kunnen belangstellenden zelf ontdekken wat het betekent om christen te zijn. Iedere cursus begint met een gezamelijke maaltijd, gevolgd door een inleiding. In kleine groepjes wordt daarover nagepraat. Deze opzet heeft als voordeel dat er enerzijds duidelijke informatie wordt overgedragen en dat er anderzijds volop ruimte is voor onderling gesprek en ontmoeting.

De cursus is aan het begin van de jaren 90 in Engeland ontwikkeld door Nicky Gumbel, een hulpprediker in de Anglicaanse Kerk,  Holy Trinity Brompton in Londen. Hij merkte dat er behoefte was aan een dergelijke “inleiding tot het christendom” onder pas bekeerde christenen of niet-christenen die hun kennis over het christelijk geloof wilden vergroten. De eerste Alpha-conferentie vond in deze kerk plaats in 1993. Sindsdien volgden meer den 5 miljoen mensen in meer dan 100 landen een Alpha-cursus. De auteur van de cursus, Nicky Gumbel, is een van de predikanten van deze kerk. De indeling van dit werkboek is gebaseerd op het boek Een Kwestie van Leven.De cursus wordt vanaf halverwege de jaren negentig ook in Nederland gegeven. In 1995 werd Alpha Nederland in Amersfoort opgericht, met protestantse en evangelische achtergrond. Drie jaar later, in 1998, volgde het Katholiek Alpha-Centrum eerst in Den Haag, later in Leiden, dat de cursus in katholieke setting aanbiedt.

Doelstelling
Hoewel de cursus door de cursusleiding wel als een vorm van evangelisatie gezien wordt, is het primaire doel niet om “mensen te bekeren”, maar om de kennis van de cursusleden uit te breiden. De cursus richt zich dan ook uitdrukkelijk zowel op gelovigen als op niet-christenen.

Opzet
De cursus heeft een standaardopzet die bestaat uit tien avonden en een weekend. Tijdens bijeenkomsten in informele huiselijke sfeer wordt er van gedachten gewisseld over een vast aantal onderwerpen en vertellen de in de cursisten en leiding hoe zij tegen deze onderwerpen aankijken. Een cursusgroep bestaat uit ongeveer de helft cursisten en de helft begeleiders. Dit zorgt ervoor dat het geloof voldoende aan bod komt om het een basiscursus over het christendom te laten zijn en geen algemene discussiebijeenkomst over religie. De onderwerpen die achtereenvolgens aan de orde komen, zijn:

 1. Christelijk geloof: saai, onwaar en achterhaald? (inleiding)
 2. Wie is Jezus?
 3. Waarom is Jezus gestorven aan het kruis?
 4. Hoe kan ik zeker zijn van mijn geloof?
 5. De bijbel lezen: waarom en hoe?
 6. Bidden: waarom en hoe?
 7. Hoe leidt God ons?
 8. Wie is de Heilige Geest?
 9. Wat doet de Heilige Geest?
 10. Hoe kan ik vervuld worden met de Heilige Geest?
 11. Hoe maak ik het beste van mijn leven?
 12. Hoe kan ik me verdedigen tegen het kwaad?
 13. Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?
 14. Geneest God vandaag de dag nog?
 15. Hoe zit het met de kerk?

Zie voor verdere TOELICHTING ook de ACHTERZIJDE van het boek !

Auteur:Alpha International, vertaling 1997 Alpha-cursus Nederland, : Illustraties Charlie Mackesy
ISBN:9077565019 – 9789077565018

Extra informatie

Gewicht105 g
Afmetingen210 × 150 × 4 mm
X