Tweedehands Christelijke boeken
HomeTweedehands Christelijke BoekenSekten en OccultismeDe New Age Beweging : kernbegrippen, beoordeling, uitdaging – dr. J. Verkuyl (1e druk)

De New Age Beweging : kernbegrippen, beoordeling, uitdaging – dr. J. Verkuyl (1e druk)

2,95 incl. BTW

Auteur: dr. J. Verkuyl
ISBN10:
ISBN13:
9024247616
9789024247615
Uitgever: J.H. Kok, 1e druk 1989
Uitgave: Paperback, 110 blz.
Kwaliteit: In goede en nette staat

Op voorraad

Beschrijving

Kritische bespreking van de New Age-beweging vanuit orthodox-christelijk standpunt.

De New Age Beweging staat volop in de belangstelling. Vele publicaties, meestal over een deel-aspect van deze stroming, zien het licht. Met dit boek voorziet de bekende emeritus predikant en hoogleraar Joh. Verkuyl in de grote vraag naar duidelijke informatie vanuit christelijk gezichtspunt. Nadat in de eerste hoofdstukken een systematisch overzicht gegeven is van de kernthemata van de beweging – panthéisme, occulte elementen, reincarnatie, astrologie, etc. – maakt de auteur in de laatste hoofdstukken de balans op. Hij gaat daarbij uit van de bijbelse opdracht: ‘beproeft de geesten of zij uit God zijn’ (1 Joh. 4:1), en tracht bij dat beproeven waarheid en leugen in deze beweging aan te wijzen, om zo hulp te bieden bij een beoordeling vanuit Gods Wet en Evangelie. Deze publikatie biedt de noodzakelijke kennis om tot een gefundeerd oordeel te komen over New Age, een beweging die niet genegeerd kan worden, maar die wel om een kritische benadering vraagt. Zeer geschikt voor gesprekskringen, catechisatie en school.

Recensie(s):
De auteur is een vooraanstaand geref. predikant, emeritus-hoogleraar aan de VU. In dit boek bespreekt hij de ‘New Age Beweging’ (door hemzelf aangeduid met de niet gangbare afkorting ‘NAB’). Verkuyl behandelt zijn onderwerp uitdrukkelijk vanuit orthodox-christelijk standpunt. Daardoor liggen bepaalde, uitdrukkelijk afwijzende, aspecten van zijn oordeel van meet af aan vast. Mede als gevolg hiervan neigt Verkuyl ertoe, de NAB te sterk te zien als één samenhangende beweging. Weliswaar bespreekt hij de vraag in hoeverre de NAB als een geheel mag worden gezien op vele plaatsen en relativeert hij dit eenheidsidee met nadruk, maar even zo vaak spreekt hij oordelen uit die de NAB impliciet tot één geheel bestempelen (‘haar diepste kern is door en door arrogant. De kern is zelfvergoddelijking’). Onder deze twee voorbehouden is het boek echter een waardevolle bijdrage tot de discussie over de ‘New Age’. De auteur is erudiet, heeft zich goed vertrouwd gemaakt met zijn onderwerp en is fair en evenwichtig in zijn oordelen. Volledig is zijn behandeling uiteraard niet.

(Biblion recensie, H.S. Verbrugh.)

Zie voor verdere TOELICHTING ook de ACHTERZIJDE van het boek !

Auteur: dr. J. Verkuyl
ISBNr: 9024247616 9789024247615

Extra informatie

Gewicht 155 g
Afmetingen 215 × 135 × 10 mm

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “De New Age Beweging : kernbegrippen, beoordeling, uitdaging – dr. J. Verkuyl (1e druk)” te beoordelen