Tweedehands Christelijke boeken
HomeTweedehands Christelijke BoekenSekten en OccultismeGods onkruid : Nederlandse sekten en messiassen – Wim Zaal

Gods onkruid : Nederlandse sekten en messiassen – Wim Zaal

3,95 incl. BTW

Auteur:Wim Zaal
ISBN-10:
ISBN-13:
9029003340
9789029003346
Uitgever:Meulenhof  2e Editie
Uitgave:Paperback, 150 blz.
Conditie:Zo goed als nieuw

Uitverkocht

Zoek of dit boek beschikbaar is op Bol.com:

Beschrijving

Acht boeiend geschreven verhalen over bijzondere en vaak bizarre religieuze groeperingen uit de laatste twee eeuwen in Nederland

1. Die van Nijkerk.
2. De Zwijndrechtse Nieuwlichters.
3. De Mazereeuwers.
4. De Stevenisten.
5. De groep van Scherff en Spiering.
6. Zwart Jannetje.
7. Lou de palingboer.
8. De engel op de dorsvloer.

Waarom zegt een palingboer dat hij de Zaligmaker is? En wat bezielt mensen om hem te geloven? Dit boek legt een stuk verzwegen geschiedenis van Nederland bloot: de opstand van messiassen en sekteleiders tegen de verstarde kerken. Een schipper riep in Zwijndrecht het koninkrijk Gods uit, een boer uit Opperdoes ontdekte dat de bijbel hem al voorspeld had, een onderwijzeres in Veenendaal bleek de Heilige Geest te zijn en allen kregen volgelingen. Hoe ging het toen verder: wie greep de macht in de sekte en wat gebeurde na de dood van de profeet?

Recensie(s):
Acht boeiend geschreven verhalen over bijzondere en vaak bizarre religieuze groeperingen uit de laatste twee eeuwen in Nederland: o.a. de Zwijndrechtse Nieuwlichters, Stevenisten, Mazereeuwers; de groepen rond Scherff en Spiering, Zwart Jannetje en Lou de Palingboer. Omdat de verhalen veelal nogal buitenissige anekdotes te lezen geven, is aan het boek een zekere amusementswaarde niet te ontzeggen. Een gevolg is wel dat het begrip “sekte” (vgl. ondertitel) weer opduikt als etiket voor een per definitie curieus verschijnsel. Dit is een gedateerde opvatting. Afgezien van een andere vormgeving en een nieuw zetsel is deze druk inhoudelijk gelijk aan die van 1972. Kostelijke lektuur.

(Biblion recensie, Redactie…)

Serie:Meulenhoff editie, E 262.

Zie voor verdere TOELICHTING ook de ACHTERZIJDE van het boek !

Auteur:Wim Zaal
ISBN:9029003340 / 9789029003346

Extra informatie

Gewicht192 g
Afmetingen200 × 125 × 15 mm