Tweedehands Christelijke boeken
HomeTweedehands Christelijke BoekenGezondheid en PsychologieEen geheim teveel … : met kinderen in gesprek over seksueel misbruik – Rob Hondsmerk, Els Kok, Renate Baardse

Een geheim teveel … : met kinderen in gesprek over seksueel misbruik – Rob Hondsmerk, Els Kok, Renate Baardse

 2,95 incl. BTW

Auteur: Rob Hondsmerk, Els Kok,
Renate Baardse
ISBN10:
ISBN13:
9071813142
9789071813146
Uitgever: Stichting Chris : Centrum voor
Pastorale Counseling v.z.w, cop. 1997
Uitgave: Paperback, 63 blz. ill.
Conditie: Zo goed als nieuw

Uitverkocht

Zoek of dit boek beschikbaar is op Bol.com: Hou me op de hoogte

Beschrijving

Met kinderen in gesprek over seksueel misbruik

Seksueel misbruik valt niet te voorkomen. Dat is een trieste maar helaas onontkoombare conclusie. Geen enkele ouder heeft het in zijn macht om te voorkomen dat anderen, jongeren of volwassenen, over de lichamelijke en emotionele grenzen van hun kinderen heengaan. De dagelijkse praktijk wijst dat uit. En dan praten we nog niet eens over de ouders die zelf over die grenzen van hun kinderen heengaan of hen seksueel misbruiken. Ook in christelijke kring hebben we daar helaas maar al te vaak mee te maken.

Daarom zullen ouders en hulpverleners een andere koers moeten varen. Een koers die niet specifiek gericht is op het voorkomen van situaties, maar op het weerbaar maken van kinderen. Met de bedoeling dat zij zelf hun grenzen leren aangeven en ‘nee’ durven zeggen.

Het boek dat voor u ligt is ontstaan vanuit de praktijk. De verhalen zijn helaas echt gebeurd, al zijn namen en situaties vanwege de privacy natuurlijk veranderd. Het boek is geen leesboek of studieboek. Het is een ‘praatboek’ voor ouders en beroepsopvoeders, die te maken hebben met opgroeiende kinderen.

Wij vinden het erg belangrijk dat de verhalen door ouders en kinderen samen besproken worden, ook al kunnen de kinderen zelf de verhalen lezen. Hiertoe zijn gespreksvragen toegevoegd na elk verhaal.

Daarin zit misschien wel de belangrijkste aansporing: leer uw kinderen te praten over wat ze beleven, ervaren, voelen. Leer ze om hun vragen te stellen. Bouw aan een vertrouwensrelatie.

De verhalen hebben een opbouw in leeftijd en zwaarte van de problematiek, maar toch moeten ouders zelf bepalen wat zij met hun kinderen op welke leeftijd willen doornemen. Het verhaal over Petra is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 6 jaar. Voor 7 tot en met 10-jarigen is het verhaal van Bert geschikt, voor 10 tot en met 12-jarigen het verhaal van Jeroen en het verhaal van Elise kan gelezen en besproken worden door tieners.

Het doel van dit boek is tweeledig: ten eerste om de weerbaarheid van kinderen te vergroten en de sociale machteloosheid en afhankelijkheid van kinderen te verminderen. Ten tweede om ouders te leren meer en beter naar hun kinderen te luisteren en met hen een open gesprek te voeren over lichaamsbeleving en grenzen op dat gebied.

Het is van het grootste belang dat iedere vorm van seksueel misbruik zo vroeg mogelijk ontdekt wordt en stopt, zodat goede begeleiding in een zo vroeg mogelijk stadium geboden kan worden (secundaire preventie).

Onze hoop en ons gebed is dat met dit boekje ouders een extra mogelijkheid hebben gekregen om hun kinderen te wapenen tegen iedere intimiteit die over hun grenzen heengaat. En dat kinderen bij wie zo’n grens is overschreden zullen begrijpen dat hierover praten met een vertrouwde volwassene het beste begin van de oplossing is.

Zie voor verdere TOELICHTING ook de ACHTERZIJDE van het boek !

Auteur: Rob Hondsmerk, Els Kok, Renate Baardse ; [illustraties.: Willem de Vink].
ISBNr: 906067636X 9789060676363 9071813142 9789071813146

Extra informatie

Gewicht 130 g
Afmetingen 210 × 150 × 5 mm
Niet leverbaar Wij sturen een email zodra deze weer op voorraad is. Vermeld daartoe onderstaand je email adres.
Email We verkopen of verhuren uw persoonlijke gegevens niet aan derden.