Tweedehands Christelijke boeken
HomeTweedehands Christelijke BoekenOecumenischApostolisch ambt en Reformatie : primair probleem der oecumene – Dr. R. Boon

Apostolisch ambt en Reformatie : primair probleem der oecumene – Dr. R. Boon

3,95 incl. BTW

Auteur: Dr. R. Boon
ISBN:  – geen –
Uitgever: G.F. Callenbach, 1965
Uitgave: Paperback, 227 blz.
Conditie: in goede staat

Uitverkocht

Zoek of dit boek beschikbaar is op Bol.com:
Categorie: Tag:

Beschrijving

Primair probleem der oecumene : Dissertaties
Met deze studie, door hem getypeerd als ‘een theologisch-historisch onderzoek naar de oorsprong en de ontwikkeling van het apostolisch ambt in de kerk’, wil Boon een bijdrage leveren aan het oecumenisch gesprek over het ambt, één van de kernproblemen van de oecumene. Na de wortels van het apostolisch ambt in het OT en NT te hebben aangewezen (met veel aandacht voor de typologische exegese), volgt een beschrijving van de ontwikkeling van het bisschopsambt in de apostolische traditie, waarbij met name gekeken wordt naar vroegchristelijke ordinatieliturgieën.

In de vroege kerk functioneert de bisschop als lokale priester-voorganger, omgeven door een college van presbyters. In de middeleeuwen verwereldlijkte het episcopaat en raakte het letterlijk en figuurlijk zo ver van de lokale parochie verwijderd dat in feite de plaatselijke presbyter de eigenlijke ambtsdrager werd. De Reformatie sloot daarbij aan en keerde terug naar de vroege kerk. Zij schafte de (regionale) bisschop af en beschouwde – selon la coûtume de l’église ancienne (Calvijn) – de (lokale) presbyter als de eigenlijke ambtsdrager, maar dan zonder de sacerdotale lading die hij in de middeleeuwen gekregen had. Zijn taak omvatte de dienst der prediking en der sacramenten. Voor het handhaven van de kerkelijke discipline, vroeger een taak van de bisschop, schiep Oecolampadius (Basel), daarin gevolgd door Bucer (Straatsburg) en Calvijn (Genève), een tweede vorm van presbyteriaat: de ancien (de ouderling), een uit uit de stadsraad afkomstige figuur, die door de genoemde hervormers ten onrechte geïdentificeerd werd met de vroegchristelijke presbyter.

Boons conclusie is tweevoudig:

(1) de gereformeerde ouderling is een geheel nieuwe creatie van de reformatoren, zijn functie kan niet beschouwd worden als gestalte van het apostolisch ambt, maar hoort thuis in het grensgebied tussen kerk en stadhuis (vgl. de Kirchenspielpfleger van Bucer). In feite is hij een gestalte van het algemeen ambt der gelovigen.

(2) De predikant daarentegen kan beschouwd worden als de op plaatselijk niveau – en in rudimentaire vorm – herstelde figuur van de vroegchristelijke episkopos. Daarom kan Boon zeggen:

Uit het voorafgaande moet ons duidelijk zijn geworden, dat in tegenstelling tot de gangbare mening Calvijn allesbehalve de vader van de presbyteriale kerkstructuur is geweest. Zijn ambtsopvatting is veeleer diametraal tegenovergesteld aan een presbyteriale structuur, daar zij een uitgesproken episcopaal karakter draagt.

Zie voor verdere TOELICHTING ook de ACHTERZIJDE van het boek !

Dr.Rudolf Boon 

Extra informatie

Gewicht 380 g
Afmetingen 225 × 150 × 20 mm

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Apostolisch ambt en Reformatie : primair probleem der oecumene – Dr. R. Boon” te beoordelen