Tweedehands Christelijke boeken
HomeTweedehands Christelijke BoekenKerkgeschiedenisDe abdij Rolduc : Godsdienstig en cultureel centrum van het hertogdom Limburg (1104-1804) – Dr. P.C. Boeren

De abdij Rolduc : Godsdienstig en cultureel centrum van het hertogdom Limburg (1104-1804) – Dr. P.C. Boeren

6,95 incl. BTW

Auteur: Dr. P.C. Boeren
ISBNr: – – geen – –
Uitgever: Ernest van Aelst, 1945
Uitgave: Paperback (gebonden), 139 blz.
Conditie: In goede en nette staat

2 op voorraad

Categorieën: ,

Beschrijving

De abdij Rolduc is gesticht in het jaar 1104 en ze heeft in de negen eeuwen van haar bestaan zowel op religieus als op profaan-bestuurlijk gebied grote betekenis gehad. Vanaf de late vijftiende eeuw hebben de abten belangrijke posities bekleed in onder meer de Staten van Limburg en de Landen van Overmaas.

In de beginperiode was de abdij nog een dubbelklooster voor mannen en vrouwen onder voogdij van de hertogen van Limburg. Kloosterrade, zoals de oude benaming luidde, was verantwoordelijk voor de zielzorg in een veertiental parochies niet alleen in Nederlands Limburg, maar ook in het huidige België en Duitsland. Vanuit deze abdij zijn enkele kloosters gesticht zoals Marienthal in het Ahrdal, Sinnich ten zuiden van Slenaken en Hooidonk bij Neerwetten in Brabant.

In 1796 werd de abdij op bevel van de Fransen opgeheven. In de gebouwen zijn sedertdien het Klein Seminarie van het bisdom Luik ondergebracht en na 1843 een landelijk befaamde kostschool met gymnasium en HBS. Na 1846 was het instituut uitsluitend Klein Seminarie van het bisdom Roermond. In 1971 werd het internaat opgeheven. Sedertdien geeft Rolduc onderdak aan onder meer een scholengemeenschap, een conferentiecentrum en het Groot Seminarie van het bisdom Roermond.

Zie voor verdere TOELICHTING ook de INHOUDSOPGAVE van het boek !

Auteur: Dr. P.C. Boeren
ISBNr: – – geen – –

Extra informatie

Gewicht 240 g
Afmetingen 244 × 160 × 8 mm

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “De abdij Rolduc : Godsdienstig en cultureel centrum van het hertogdom Limburg (1104-1804) – Dr. P.C. Boeren” te beoordelen