Tweedehands Christelijke boeken
HomeTweedehands Christelijke BoekenIsraëlInleiding in de Joodse godsdienst – Leo Prijs

Inleiding in de Joodse godsdienst – Leo Prijs

3,95 incl. BTW

Auteur:Leo Prijs
ISBN-10:
ISBN-13:
9024206766
9789024206766
Uitgever:J.H. Kok, 1980
Uitgave:Paperback, 140 blz.
Kwaliteit:In goede en nette staat (zgan)

Uitverkocht

Zoek of dit boek beschikbaar is op Bol.com:
Categorieën: , ,

Beschrijving

Inleiding in de Joodse godsdienst

In het boek tracht professor Leo Prijs misverstanden over het Jodendom weg te nemen. Deze misverstanden ontstaan vooral bij christenen die door de bril van het Nieuwe Testament naar het Jodendom kijken. Ze krijgen zo een vertekend beeld van het Joodse geloof. Een bekend voorbeeld is de ‘Joodse God van de wraak’ tegenover de Nieuw Testamentische god (Jezus) van de vergeving.

Leo Prijs is een vrome Jood die van binnenuit over het Jodendom schrijft. Hij behandelt de houding tegenover de wetten, vooral het centrale gebod van de naastenliefde; dogmatische grondgedachte en het verlangen naar de Messias; het dagelijks Joodse godsdienstig leven; de Joodse literatuur (Talmoed, Misjna, etc.). Ook aandacht voor de verhouding tussen staat en religie in Israël en een apart hoofdstuk over de beroemde Joodse schrijver S.J. Agnon. Het laatste hoofdstuk gaat in op de verhouding Jodendom-christendom met als uitgangspunt het christelijk misverstand over de God der wrake in de Joodse/Hebreeuwse Bijbel.

Recensie:
De auteur, docent Judaistiek aan de universiteit van Munchen, pakt de geschiedenis van de joodse godsdienst deskundig aan. Het pleit voor zijn betoog dat hij de uitleg van Torah en Talmoed levendig illustreert met o.m. de weerslag in de literatuur. De rechtspraak en de kalenderfeesten zijn geïntegreerd in de joodse godsdienst, waarvan hier alleen de orthodox-joodse leer wordt beschouwd zonder kritiek. De tegenwoordig veel geschakeerder geloofsbeleving komt niet aan bod. Wel wordt vanuit het traditionele jodendom een bijdrage tot een gesprek met het christendom geleverd. Een chronologisch jaaroverzicht en enige foto’s illustreren dit theologisch gerichte boek dat een goed inzicht biedt.

(NBD|Biblion recensie, E. Kreytz)

Zie voor verdere TOELICHTING ook de ACHTERZIJDE van het boek !

Auteur:Leo Prijs ; Nederlandse vertaling van Dr. W.C. van Dam
ISBNr:9024206766 9789024206766

Extra informatie

Gewicht190 g
Afmetingen210 × 135 × 13 mm