Tweedehands Christelijke boeken
HomeTweedehands Christelijke BoekenGeloofsopbouwSchrale troost in magere jaren : theologische kritiek in maatschappelijke krises – dr. Okke Jager

Schrale troost in magere jaren : theologische kritiek in maatschappelijke krises – dr. Okke Jager

2,95 incl. BTW

Auteur: dr. Okke Jager
ISBN10:
ISBN13:
9025941060
9789025941062
Uitgever: Ten Have, 1976
Uitgave: Paperback, 162 blz.
Kwaliteit: In goede staat

Uitverkocht

Zoek of dit boek beschikbaar is op Bol.com:
Categorie├źn: ,

Beschrijving

Dit boek is een bundel opstellen, die hun eenheid vinden in het bezig zijn met thema”s uit onze samenleving. Milieukrisis en werkloosheid vormen de onderwerpen van hoofdstuk 3 en 4. Daaraan vooraf gaat een hoofdstuk over Kuypers” theologie. Het boek sluit met een” hoofdstuk over de theologie, waarin dan vooral haar taak temidden van de veranderingen aan de orde komt.

Wat Jager bij Kuyper kritiseert, probeert hij in het slothoofdstuk zelf positief uit te werken. Het gaat eigenlijk om een hermeneutiek, die de mogelijkheid biedt veranderingen in de samenleving kritisch te begeleiden en te stimuleren. Het standpunt van Jager komt erop neer dat we de Bijbel er wel bij nodig hebben, maar daarbij niet moeten blijven staan. Twee treffende citaten Ier illustratie: ”De subjectieve factor speelt mee in het beroep op de Schrift” en ”God is na het ontstaan van de Bijbel niet met vacantie gegaan” (blz. 126).

Wat de onderwerpen werkloosheid en milieukrisis )etreft vinden we hier een nadere toespitsing van gedachten die reeds eerder in kleiner of groter verband gepubhceerd werden. Nu wordt daarvan eigenlijk de hermeneutische verantwoording gegeven. Zowel het probleem als de hermeneutische verantwoording komen, door elkaar heen aan de orde. Dal maakt het boek tot wat moeilijk te verteren kost.

De kritiek op Kuyper is wel uiterst merkwaardig. Kuyper zou sociaal zeer vooruitstrevend geweest ”zijn, maar kon zijn eigen opzet niet doorvoeren. Hij had namelijk last van vrees voor onzekerheid. Daarom nam hij de toevlucht tot de leer van de scheppingsordeningen en tot de stelling van het formele Schriftgezag. Kuyper is dus eigenlijk in een dualisme blijven steken.

Men vraagt zich af hoe Jager de gedachte van een formele kant aan het Schriftgezag bijvoorbeeld bij Herman Bavinck en Herman Ridderbos zal verklaren. Ook langs psychologische weg? Ik geloof dat het dualisme bij Kuyper veeleer filosofisch dan psychologisch gemotiveerd is.

Opvallend dat het beslissende betoog op blz. 124-130 voorkomt in een passage ter verdediging van de politiek van mr. Aantjes. We treffen in dit boek een spoor aan dat steeds duidelijker afbuigt van de gereformeerde theologie en dat steeds meer de invloed ondergaat van nieuwere opvattingen, zoals die met name in Duitsland circuleren. Dit boek heeft de stijl van een theologisch essay. Dat heeft zijn eigen bekoorlijkheden. Het geeft ook zijn eigen moeiten. Ik vermoed dat vele lezers de laatste groter zullen achten dan de eerste. Een boek dat een bepaalde overgang die heeft plaats gevonden markeert en deze daarmee verder stimuleert.

Digibron gepubliceerd op 5 mei 1977 W. H. Velema

Zie voor verdere TOELICHTING ook de ACHTERZIJDE van het boek !

Auteur: dr. Okke Jager
ISBNr: 9025941060 9789025941062

Extra informatie

Gewicht 232 g
Afmetingen 210 × 138 × 15 mm

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Schrale troost in magere jaren : theologische kritiek in maatschappelijke krises – dr. Okke Jager” te beoordelen