Beschrijving
Geloof zonder mythe?
Serie Christendom in discussie
Dit boek is een bundeling van artikelen, genomen uit Kerugma und Mythos, Glauben und Verstehen en Marburger predigten.
De keuze van de artikelen is gebaseerd op (a) eenvoudige verstaanbaarheid van de tekst, (b) aansprekende problematiek voor de mens van vandaag.
In al zijn geschriften tracht Bultmann een brug te slaan van het moderne bijbelonderzoek en de daarop gebaseerde exegese naar de hedendaagse theologie.
Met de problematiek: wat de oorspronkelijk bedoelde inhoud van de bijbelse boodschap is, de bijbelse verkondiging. het kerugma, en hoe deze boodschap vertolkt moet worden Wil zij door de moderne mens overeenkomstig de oorspronkelijke bedoeling verstaan worden, heeft Bultmann zich zijn gehele ‘leven bezig gehouden.
Het wereld- en mensbeeld van de bijbel was doordrenkt met wat Bultmann noemt, een ‘mythologische’ denkwijze. Voor de hedendaagse mens moet deze boodschap vertaald worden in de vorm van een existentialistische benadering en interpretatie.
Het eerste deel van dit boek bevat enkele fundamentele artikelen over ontmythologisering, in deel 2 volgen enige theologische onderwerpen die direct of indirect in verband staan met de ontmythologisering. terwijl het geheel besloten wordt met enige vraagstukken rond de verkondiging.
Bultmanns beoefening van de theologie kenmerkt zich mede door een hoge mate van integratie van historisch-kritische exegese en systematische theologie, en in zekere zin ook van pastorale activiteit (Bultmann is zijn leven lang met een zekere regelmaat in kerkdiensten voorgegaan). Wat hij beoogde, was de boodschap van het Nieuwe Testament zó te interpreteren dat ze mensen van de twintigste eeuw werkelijk in de kern van hun bestaan kon raken. Een aantal begrippen uit Bultmanns theologie mogen zich in een tamelijk algemene bekendheid, minstens onder theologen, verheugen. Ik noem: mythe en ontmythologisering, en existentiale interpretatie.
Auteur: | Rudolf Bultmann (1884-1976) |
ISBNr: | – – geen – – |