Tweedehands Christelijke boeken
HomeTweedehands Christelijke BoekenEthiekWet en evangelie – W.H. Velema

Wet en evangelie – W.H. Velema

6,95 incl. BTW

Auteur:W.H. Velema
ISBN10:
ISBN13:
9024241502
9789024241507
Uitgever:J.H. Kok, 1987
Uitgave:Paperback, 195 blz.
Kwaliteit:In goede staat

Uitverkocht

Zoek of dit boek beschikbaar is op Bol.com:
Categorieën: ,

Beschrijving

Inzichtgevende studie over de verhouding wet en Evangelie

Prof. Velema handhaaft eenheid en eigenheid van twee schriftuurlijke elementen

Een boek van de ons allen bekende Apeldoornse hoogleraar dr. W. H. Velema, dat als titel meekreeg “Wet en Evangelie”. Het werk draagt de sporen van een jarenlange bezinning op de betekenis, de volgorde en de verhouding van wet en Evangelie. Het gaat dus om een hoofdonderwerp dat ook binnen de gereformeerde gezindte steeds weer de gemoederen bezighoudt. (Let er maar op hoe juist met deze begrippen de prediking c.q. predikanten steeds weer gewogen en getypeerd worden: „te evangelisch”; „te wettisch”; „hij preekt wet en Evangelie”.)

Deze belangstelling is niet zo vreemd: juist op dit punt vallen er in het denken en belijden beslissingen die vérstrekkende consequenties hebben, niet alleen voor de dogmatiek, maar ook voor de homiletiek en de ethiek. En dan kunnen er nogal verschillende lijnen getrokken worden. Voor de een is de wet vervuld en daarmee afgedaan. Men wil een Evangelie zonder wet. En een ander wil de wet aan de orde gesteld hebben los van het Evangelie. De wet moet eerst als een ijsbreker een vaargeul voor het Evangelie maken. Pas als de geul openligt, mag het schip van de blijde boodschap van wal steken.

Hiermee is dan tegelijk de hoofdinhoud van Velema”s boek aangegeven. Het gaat om de verhouding en de volgorde van wet en Evangelie. Maar dan blijkt al direct bij de inzet dat dit onderwerp geen specialisme is van onze kring, maar dat juist de visie op dit onderwerp beslist in heel de theologie en ook over heel de theologie. Samenvattend zou ik willen schrijven kostelijke uren gehad te hebben met dit boek over wet en Evangelie. Het was niet slechts de stem van een ethicus, maar van een theoloog, die zich vakbekwaam weet te bewegen op het terrein van de exegese, de bijbelse theologie, de dogmatiek en de predikkunde.

Zie voor verdere TOELICHTING ook de ACHTERZIJDE van het boek !

Recensie(s)
Diepgaande en interessante studie over een onderwerp dat al vele theologen heeft bezig gehouden. In het verleden hielden de protestantse theologen meestal de volgorde: wet-evangelie aan. Mannen als Luther en Calvijn wezen op de beschuldigende functie van de wet. Later (en ook vandaag nog) hanteerde men het schema: schuldontdekking (door de wet), schuldbelijdenis (door de zondaar), schuldvergeving (door het evangelie). Karl Barth koos de volgorde: evangelie-wet. De wet is voor hem de vorm waarin het evangelie tot ons komt. In feite houdt hij (volgens Velema) maar een begrip over: evangelie. Velema zelf pleit voor een in elkaar schuiven van wet en evangelie en zo komt hij tot het schema: wet-evangelie-wet, zoals dat ook is te vinden in de Heidelbergse Catechismus. Een en ander werkt hij praktisch uit in de richting van de prediking en van de ethiek. Een studie die volle aandacht verdient omdat ook in orthodoxe kringen nog veel misverstand bestaat over het functioneren van wet en evangelie in het geestelijke leven.
(NBD|Biblion recensie, Ds. H.W. Eerland.)

Auteur:W.H. Velema
ISBN:9024241502 9789024241507

Extra informatie

Gewicht335 g
Afmetingen240 × 160 × 18 mm
X