Tweedehands Christelijke boeken
HomeTweedehands Christelijke BoekenDopenVolwassendoop, kinderdoop, herdoop : Een bijbelse verkenning – Dr. C. Graafland

Volwassendoop, kinderdoop, herdoop : Een bijbelse verkenning – Dr. C. Graafland

2,95 incl. BTW

Auteur:Dr. C. Graafland
ISBNr:— geen —
Uitgever:Echo, 2 –  3e druk 1979
Uitgave:Paperback, 72 blz.
Kwaliteit:In goede en nette  staat

Slechts 1 resterend op voorraad

Categorie:

Beschrijving

Een bijbelse verkenning over de Volwassendoop, kinderdoop en de herdoop.

Het betreft hier een klein boekje, bescheiden van omvang en opzet. Maar onderschat het niet! Het bevat een schat aan exegetische doorkijkjes, geeft overzicht en inzicht. De informatie is zo rijk en omvattend, dat het met recht een inleiding in de bijbelse leer van de kinderdoop mag heten. Het getuigt van een toegewijd luisteren naar de Schrift, én van een geduldig pogen om de bezwaren tegen de kinderdoop te verstaan en te beantwoorden. Het laatste is zelfs aanleiding van dit geschrift. Maar bron is de Bijbel!e vragen rond de doop zijn niet van vandaag of gisteren. En eeuwenlang al houdt men zich er zowel binnen als buiten de kerk mee bezig wat toch wel waarheid is.

Een nieuwe bijdrage is het bij Echo, Amersfoort, verschenen ,,Volwassendoop, kinderdoop, herdoop” van prof. dr. C. Graafland.

De Utrechtse hoogleraar toont – hoewel hij zich naar eigen zeggen beperkt tot een Bijbelse verkenning – met sprekende argumenten aan dat de doop de vervulling is van de besnijdenis, en komt daarbij tot uitleg van Bijbelplaatsen als Matth. 3:15, Col. 2:11 en 12, Romeinen 4 en 6, Galaten 3: 26 e.v. etc.

Naast de Nieuw-testamentische volwassendoop staat de volwassenbesnijdenis, volgend op het geloof, van Abraham (Rom: 4:10), als verzegeling van de gerechtigheid van diens geloof. Die zelfde besnijdenis, volgend op het geloof, geschiedt echter tegelijk als huisbesnijdenis, dus ook aan vreemdelingen (kinderen) die met geld gekocht waren (Gen. 17:12), ook aan zijn kind, terwijl die besnijdenis dan fungeert als teken van het verbond.

Dat verbond is eeuwig en zo kan ook Paulus in Gal. 3 zeggen: indien gij van Christus zijt, dan zijt ge zaad van Abraham en naar de belofte erfgenamen.

In het Nieuwe Testament gaat Graafland na hoe ook de waterdoop huisdoop was. Als hij echter nader uitwerkt dat geloof en doop onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn zouden wij de aard van die verbintenis liever zo typeren, dat de doop om geloof vraagt. Graaflands behandeling van de vraag of bij kinderen geloof kan worden verondersteld biedt mijns inziens weinig begrenzing met opvattingen zoals die in de Geref. Kerken Vrijgemaakt leven. Tegelijk heeft hij gelijk als hij toelicht hoe veelal in de kerk de doop een veruitwendigd symbool is geworden. Dat vraagt om bezinning.

Het ruim 70 pagina”s tellende boekje is als het gaat over de verdediging van de kinderdoop het lezen zeer waard. Digibron, Gepubliceerd op: 7 januari 1980 G. Roos

Zie voor verdere TOELICHTING ook de ACHTERZIJDE van het boek !

Auteur:Dr. C. Graafland
ISBNr:— geen —

Extra informatie

Gewicht125 g
Afmetingen190 × 130 × 8 mm
X