Tweedehands Christelijke boeken
HomeTweedehands Christelijke BoekenBiografieënDe niet-joodse jood : over het jood-zijn in de moderne wereld – Isaac Deutscher ; met een biografische inleiding door Tamara Deutscher

De niet-joodse jood : over het jood-zijn in de moderne wereld – Isaac Deutscher ; met een biografische inleiding door Tamara Deutscher

 3,95 incl. BTW

Auteur: Isaac Deutscher
Tamara Deutscher
ISBNr: – – geen – –
Uitgever: Het Wereldvenster, 1969
Uitgave: Linnen hardcover, 172 blz. ; ill.
Conditie: In goede staat,
een aantal pagina’s onderstreept

Uitverkocht

Zoek of dit boek beschikbaar is op Bol.com: Breng me op de hoogte
Categorieën: ,

Beschrijving

Over het “Jood-zijn” in de moderne wereld

Dit boek bevat een aantal essays van een intellectueel, die een Jood was, maar het niet wezen wilde en daarom met zijn Joodse afstammeling in de moderne wereld geen raad wist. Zijn gedachten cirkelen om die ene vraag: Hoe ontkom ik aan het onontkoombare?
Dit alles is niet nieuw,maar blijft interessant, vooral in een nieuwe formulering.

In het boek trachtte hij uit te leggen hoe sommige joden voor revolutie kozen en hun jood-zijn naar het tweede plan verschoven, en hoe zelfs degenen die het jodendom helemaal de rug toekeerden (zoals hijzelf), het jood-zijn nooit af konden leggen. Hij verwees naar Spinoza, Heinrich Heine, Karl Marx, Leon Trotsky, Rosa Luxemburg, Sigmund Freud en anderen.

Voor hem was Spinoza als eerste hét model voor dat type van de niet-joodse jood, waaruit het, hoewel als algemeen opgezet, speciale van zijn filosofie verklaard zou moeten worden. Hij wist wellicht iets van Spinoza, daar zijn vader in het Hebreeuws een boek over Spinoza had gepubliceerd. [Deutscher zag eraan voorbij dat Spinoza toch meer zag in assimilatie door joden].

Voor Deutscher bestond het kenmerkende van de niet-joodse jood in het uitdragen van ‘de hoogste idealen van de mensheid’ en de ‘boodschap van de universele menselijke emancipatie’, waar juist zij zo voor konden strijden, daar ze op de grens van verschillende, culturen, godsdiensten en beschavingen terecht waren kwamen. Vanuit die positie konden zij zo helder en duidelijk gebeurtenissen en maatschappijen analyseren en een gidsrol voor mensen vervullen.

Die toespraak werd daarna op diverse plaatsen gepubliceerd en kreeg veel invloed. Het werd de titel van het boek met essays dat het jaar na zijn dood werd uitgebracht:
Non-Jewish Jew and other essays (Edited by Tamara Deutscher, 1968).

Zie voor verdere TOELICHTING ook de ACHTERZIJDE van het boek !

Auteur: Isaac Deutscher (1907-1967) ; met een biografische inleiding door Tamara Deutscher
ISBNr: – – geen – –

Extra informatie

Gewicht 360 g
Afmetingen 220 × 145 × 24 mm

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “De niet-joodse jood : over het jood-zijn in de moderne wereld – Isaac Deutscher ; met een biografische inleiding door Tamara Deutscher” te beoordelen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Niet leverbaar Wij sturen een email zodra deze weer op voorraad is. Vermeld daartoe onderstaand je email adres.
Email Quantity We verkopen of verhuren uw persoonlijke gegevens niet aan derden.