Tweedehands Christelijke boeken
HomeTweedehands Christelijke BoekenBijbelstudieDe afwezigheid Gods in het Oude Testament : Apeldoornse studies 1 – Prof.Dr. B.J. Oosterhoff

De afwezigheid Gods in het Oude Testament : Apeldoornse studies 1 – Prof.Dr. B.J. Oosterhoff

 3,95 incl. BTW

Auteur: Prof.Dr. B.J. Oosterhoff
ISBN10:
ISBN13:
9024206553
9789024206551
Uitgever: J.H. Kok, 1971
Uitgave: Paperback, 46 blz.
Conditie: In goede staat

Uitverkocht

Zoek of dit boek beschikbaar is op Bol.com: Breng me op de hoogte
Categorie:

Beschrijving

Apeldoornse studies, 1.

in opdracht van de Theologische Hogeschool van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland.

Als eerste deel van een serie die zal verschijnen onder de naam Apeldoornse Studies en die uitgegeven wordt in opdracht van de Theologische Hogeschool van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland, ziet de rede het licht, die prof. dr. B. J. Oosterhoff bij de overdracht van het rectoraat aan bovengenoemde instelling in 1970 hield. Zij behandelt het feit, dat God voor velen de Grote Afwezige is geworden, een zaak door Buber aangeduid met het begrip „Gottesfinstemis”, en tot uitdrukking komende in de hedendaagse literatuur en kunst.

Oosterhoff wijst op parallelle verschijnselen in het Oude Testament. Hij stelt vooraf dat de vraag naar het karakter van de afwezigheid Gods in het Oude Testament niet met èèn antwoord kan worden afgedaan. In lijden en ziekte kAn de verberging van Gods aangezicht in verband staan met zonde en schuld, maar lang niet altijd wordt dit verband gelegd. Dan is er het „waarom? “, zoals blijkt uit vele psalmen, en ook bij Job, die te maken krijgt met de verborgene en onbegrijpelijke God.

Toch is er een wezenlijk onderscheid tussen wat de oudtestamentische vromen doorleefden en het moderne levensgevoel. In het moderne denken is voor de zonde geen plaats, waardoor de uitspraak „God is liefde” consequent moet uitlopen op „De liefde is God”. Ook worstelt de moderne mens in alle nood niet met God zelf, maar met problemen omtrent Hem.

In het Oude Testament is er een worsteling niet maar met het probleem van Gods afwezigheid, maar met de afwezige God zelf, waaruit blijkt dat de gelovige in al zijn strijd en aanvechting het geloof aan zijn God heeft vastgehouden. Daarom is het Oude Testament niet alleen le­vensecht, het is in dat alles veel mèèr: het is Godsopenbaring. Daarom wordt dwars door allerlei verwarrende situaties de weg gewezen naar Hem, die nooit verlaat, allen die op Hem hopen.

De rede is een klaar bewijs hoe dicht in de bijbel onderwijs, appèl en troost bij elkaar liggen. Van harte aanbevolen!

Digibron:  Gepubliceerd op: A., W. van ’t S.

Zie voor verdere TOELICHTING ook de ACHTERZIJDE van het boek !

Auteur: Prof.Dr. B.J. Oosterhoff
ISBNr: 9024206553 9789024206551

Extra informatie

Gewicht 90 g
Afmetingen 215 × 170 × 6 mm

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “De afwezigheid Gods in het Oude Testament : Apeldoornse studies 1 – Prof.Dr. B.J. Oosterhoff” te beoordelen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Niet leverbaar Wij sturen een email zodra deze weer op voorraad is. Vermeld daartoe onderstaand je email adres.
Email Quantity We verkopen of verhuren uw persoonlijke gegevens niet aan derden.