Tweedehands Christelijke boeken
HomeTweedehands Christelijke BoekenAntiekDe Psalmen – Voor de Gemeente uitgelegd door J.H. Donner – (set van 2 Delen)

De Psalmen – Voor de Gemeente uitgelegd door J.H. Donner – (set van 2 Delen)

22,50 incl. BTW

Auteur: Jan Hein Donner
ISBN: – geen –  antiek
Uitgever: D. Donner, Leiden 1893
Uitgave: Linnen Hardcover gebonden
Kwaliteit: In goede staat

Uitverkocht

Bestel dit boek via bol.com

Ik bid de Psalmen

Auteur: Ingrid Plantinga
ISBN: 9789033835766
Conditie: Nieuw
Prijs: € 15,99

Bekijk op bol.com
Categorie:

Beschrijving

De Psalmen. Voor de Gemeente uitgelegd door J.H. Donner (set van 2 Delen).

Jan Hein Donner gepubliceerd 1893 (dus niet isbn 9789081321815 )

Het bijbelboek De Psalmen bestaat uit 150 liederen. Gelovigen verwoorden hun geloof, twijfel en emoties op een zodanige wijze dat ze herkenbaar zijn voor alle gelovigen door de eeuwen heen.

De negentiende eeuw heeft zonder twijfel een aantal predikers gekend wier werk waard is niet vergeten te worden. Dat geldt zeker voor de in twee delen uitgegeven verklaring van de Psalmen door ds. J. H. Donner.
De Psalmen, de geestelijke apotheek, waarvan Luther zei: ,,Hier ziet gij alleheiligen in het hart.”

,,Men kent”, zo schrijft Donner, „een kind van God in zijn zielstoestand of onder zijn levensomstandigheden aan zijn lied, aan zijn Psalm. In droevige of blijde dagen, onder verberging van Gods aangezicht of wanneer ”s Heeren liefelijk licht zijn tent beschijnt, altijd, en onder alle omstandigheden, vindt het kind van God in de heilige liederen Israels de tonen aangeslagen voor zijn diepste smart of voor zijn hoogste blijdschap” (…) „Wij horen er de zuchtingen en gebeden, de schuldbelijdenissen en lofzangen, de verwachting en het verlangen in, die de Geest des Heeren naar de mate zijner bedeling in hunne harten verwekt”.

Menigeen zal klaar staan met de betiteling „mystiek”. Spreek immers niet van zielstoestanden of verberging van Gods aangezicht: we hebben immers het verbond en de beloften. En toch, laten we bedenken wat de oude Bavinck in zijn voorrede op een uitgave van de „Levensgeschiednis en werken van Ralph en Ebenezer Erskine” (1906) schreef: ,,Het is alsof wij niet meer weten, wat zonde en genade, wat schuld en vergeving, wat wedergeboorte en bekering is. In theorie kennen wij ze wel, maar wij kennen ze niet meer in de ontzaglijke realiteit van het leven”.

Vanuit dit oogpunt is dus Donners uitgave een werk dat het lezen waard is.

Vanuit de Schrift zelf doet hij telkens een verrassend licht vallen op bepaalde delen, soms waar het Nieuwe Testament het Oude verklaart en soms ook vanuit de profeten.

We komen de verklaring tegen van woorden als Sela, Nechilóth, Scheminith, we lezen van profetisch-Messiaanse en voorbeeldig Messiaanse Psalmen, van de 15 liederen Hamaaloth, de 55 liederen ,,voor de opperzangmeester” enz.

 DEEL  NAAM  PAGINA’S  GEWICHT
1 Psalmen  I – LXXII    ( 1 – 73) 498 858
2 Psalmen  LXXIII-CL ( 73 – 150) 500 864
Totaal 1.722

Extra informatie

Gewicht 1722 g
Afmetingen 235 × 155 × 53 mm